De Ecofan 800CA goed voor

3 M2 luchtverplaatsing per minuut

119,00

 

 

 

 

 

 

 

de Ecofan 812 goed voor

5 M2 luchtverplaatsing per minuut

179,00

 

 

 

 

"De EcoFan een super slimme uitvinding"

 

De EcoFan is een ventilator die speciaal ontworpen is voor gebruik op een houtkachel of allesbrander. Ontworpen, gepatenteerd en gemaakt door de firma Caframo uit Canada waar de houtkachel voor velen de enige bron van verwarming is. Het doel van de ventilator is om de warme lucht circulatie van de houtkachel of allesbrander te optimaliseren en de ruimte sneller en gelijkmatiger te verwarmen. Hiermee wordt het comfort verhoogd en 14% tot 19% brandhout bepaard (*)

(*) Volgens een onderzoek in augustus 2010 van de universiteit van Waterloo

 

Ecologisch en Economisch.
Hoewel "Eco" de laatste jaren vooral synoniem geworden is voor milieuvriendelijk kan het bij de EcoFan ook gelezen worden als afkorting van Economisch of synoniem met Rendement. De Ecofans draaien namenlijk zonder een externe stroombron of batterijen maar wekken zelf stroom op d.m.v. een Peltier element.

 

Iets uit niets?
Voor veel mensen is het moeilijk te geloven dat iets "vanzelf" kan draaien en die argwaan is terecht. De ventilator levert arbeid en de energie daarvoor moet natuurlijk ergens vandaan komen. De werking van de EcoFan is gebaseerd op het thermo-electrisch element dat veel mensen zonder het te weten al in huis hebben in een portable camping koelkast of in hun personal computer.

Peltier
De Franse horlogemaker Peltier ontdekte het effect in 1834 (zie
wikipedia) maar de perfectionering en massaproductie van deze belangrijke koelelementen is pas de laatste jaren op gang gekomen. De belangrijkste toepassing is nog steeds als koelmiddel voor de processor van de meeste personal computers die zeer veel warmte genereren en actief gekoeld moeten worden.

 

Electrische stroom uit warmte
Bij de EcoFans van Caframo wordt het Peltier element op een andere manier gebruikt zodat deze stroom op gaat wekken. De voet van de ventilator staat op de warme kachel. Het alluminium van de voet transporteert de warmte van de houtkachel efficient naar het midden van de ventilator waar het de warmte overdraagt op de onderkant van het Peltier element.
De bovenkant van het thermo-electrisch element heeft geen contact met de warmtebron maar is juist voorzien van een een alluminium koelvin. Op die manier ontstaat er een temperatuurverschil tussen bovenkant en onderkant van het Peltier element en die energie wordt omgezet in electrische stroom.
De stroom van het thermo-electrisch element laat een klein gelijkstroom motortje draaien waar de ventilatorbladen op gemonteerd zijn. Op die manier zuigt de ventilator lucht aan door de koelvinnen van de koude kant waardoor het temperatuurverschil in stand blijft.

 

Werkingsgebied
De ventilator begint spontaan te draaien als de kachel een temperatuur van 120 graden bereikt. Terwijl de kachel warmer wordt tot 300 graden gaat de ventilator steeds sneller draaien. De luchtstroom verschilt per model en varieert tussen de 3 en 5 kubieke meter lucht per minuut.
Hoewel de ventilator krachtig genoeg is om een kaars uit te blazen op 30 cm afstand is het bepaald niet zo dat er een duidelijk merkbare warme wind door de huiskamer blaast. De ventilator is daar juist niet voor ontworpen. De bladen zijn zo gevormd dat de warme lucht boven de kachel efficient en met een brede waaier door de ruimte wordt verspreid voordat het de kans heeft om allemaal naar het plafond te stijgen waar het zijn warmte kwijt raakt en als koude lucht weer naar beneden te zakken.

 

Geluid en onderhoud
De EcoFan doet zijn werk in stilte en onderhoudsvrij. Pas bij heel goed luisteren vanaf 50 cm afstand zijn de koolborsteltjes in de electromotor te horen. Hij vereist geen onderhoud anders dan af en toe met een zacht kwastje het stof verwijderen.

 

Veiligheid
De bladen van de ventilator wegen slecht een paar gram door het gebruik van een hoogwaardige aluminium legering. Zelfs op volle snelheid richten ze door het geringe gewicht geen schade aan als men ze per ongeluk tegen de vinger krijgt.

 

Installatie
Er is geen installatie nodig. Uit de doos achterop de kachel zetten zodat relatief koele lucht wordt aangezogen en over de kachel wordt geblazen. Een thermometer die geschikt is voor gebruik op de kachel met aanduiding van ideale stooktemperatuur kan helpen om de beste plaats te bepalen en het meeste rendement van het brandhout te hebben.

 

YouTube
Er zijn veel filmpjes van de EcoFan in werking te vinden op Youtube. Klik hier voor een overzicht.

 

De Ecofan wordt verkocht op Texel door Texbriq

 

 

een milieubewust en goedkoop alternatief!

 

 

 

 

 

 

Texbriq  2010   foto's

www.texbriq.nl