HOE WORDEN ONZE BRIKETTEN GEMAAKT?

 

Het is leuk en spannend om duurzame energie te halen uit de grond waarop je geboren bent en uit materiaal dat je vroeger weggooide.

 

Het basismateriaal van de briketten van Texbriq is afkomstig van het grasland  van natuurboerderij 'De Kroontjes' in Den Hoorn. Dit natuurgras kan en mag niet gebruikt worden voor veevoer dit komt door het Jakobskruid wat hier groeit en giftig is voor grazende dieren.

 

Twee keer per jaar wordt het grasland gemaaid. Het gemaaide natuurgras wordt, nadat het is uitgeloogd, droog verpakt in grote plastic balen. De grote geperste balen worden in grove stukken gesneden door de blokkenwagen. De grove stukken worden door de stromolen tot kleine stukjes vermalen. Het gras heeft nu de juiste maat voor de brikettenpers. De kleine stukjes vermalen gras worden gemengd met zaagsel en met een enorme kracht door de conische kop van de mechanische pers gestuwd.  Door de kracht van het persen en de conische kop wordt het gras en zaagsel zo heet dat dit samengeperst wordt tot een harde cilindervormige staaf. Het zaagsel werkt als bindmiddel voor het gras en zorgt voor de vlammetjes en het gras geeft een zeer hoge verbrandings temperatuur. De Texbriq briketten zijn nu klaar voor gebruik.

 

TIP:

 

Om de briketten aan te steken raden we U aan om een paar "sjoel steentjes" af te breken van de briket en deze dmw een aanmaakblokje aan te steken. Nadat deze goed branden kunt u de hele briket op het vuur leggen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Texbriq  2010   foto's www.salkodewolf.nl

www.texbriq.nl